Снимка: Istock

Когато търсим природни средства за повишаване на имунитета, няма как да подминем бъза. Можем да го намерим под формата на екстракт, хранителни добавки, чай или вкусният сироп, който разреждаме с вода, понякога му добавяме малко лимон. Бъзът ни осигурява витамини от групата В, калий, селен, мед, желязо. Ако сте любители на уникалния сироп, който се приготвя от него, вижте за какво е полезен, освен за кашлица.

Помага при грип и настинки

Въпреки че сиропът от бъз повишава защитните сили на имунитета, той се препоръчва за консумация и по време на настинки и грип. Западни изследвания показват, че бъзът може да помогне за по-бързото ни възстановяване, тъй като съдържа витамини А и С. Според изследователска статия от 2016 година, публикувана в Nutrients приемането на сироп от бъз няколко дни преди екскурзия, пътуване, както и на няколко дни след, намалява продължителността на настинките.

Действа като естествен диуретик

Диуретиците помагат на тялото ни да елиминира излишните количества вода и сол, под формата на урина. Според редица проучвания, бъзът спомага за отводняването, а сиропът от бъз е едно особено вкусно и приятно средство да помогнем на организма си. Така не сме толкова подпухнали, контролираме високото кръвно налягане. Не на последно място, сиропът от бъз помага и при запек.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase