Някои храни не могат да бъдат консумирани сурови за разлика от други. Знаем, че не трябва да ядем сурово месо, както и че суровите яйца биха могли да са опасни за здравето и избягваме да ги консумираме без термична обработка. Но същевременно ядем сготвени хранителни продукти, които преспокойно могат да бъдат консумирани и сурови, защото така хранителната им стойност и веществата в тях остават полезни и оказват своето положително въздействие върху здравето и организма.
Кои са храните, които можем да ядем както сготвени, така и сурови, но определено е по-добре да ги ядем без да са преминали термична обработка?
Вижте всички тези храни в следващите редове.
Броколи
Свикнали сме да ядем броколите варени, печени или на пара. Вероятно не би ви хрумнало да ги консумирате сурови, но това е напълно възможно. По този начин фитохимикалите в тях не губят качествата си. Те могат да допринесат в превенцията на рак, сърдечносъдови заболявания, депресия, диабет.
Ананас
Ананасът се консумира под формата на компоти, сладка, конфитюри, добавен към различни ястия с месо, за да придаде сладко-кисел нюанс на вкуса. Най-добре е обаче да се яде суров, като повечето плодове, защото така всички негови витамини, минерали, антиоксиданти и веществото бромелаин, намаляващо риска от рак на дебелото черво, оказват своето най-силно влияние.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар