Снимка: Istock

Знаете ли, че един от най-важните елементи за поддържане на имунната система е цинкът? Според редица проучвания, цинкът играе ключова роля в по-ефективното съсирване на кръвта, действа благоприятно на щитовидната жлеза, регулира сърдечния ритъм.

Но защо точно цинк?

Минералът поддържа правилното функциониране на имунната система чрез активиране на Т-лимфоцитите, които са известни още като Т-клетки. Те помагат на организма да регулира имунния си отговор, като атакува заразените клетки. В сегашната ситуация с коронавирус COVID-19, редица специалисти препоръчаха да добавим към менюто си повече цинк. Вижте кои храни, освен рачешкото месо и стридите са богати на него.

Месо

Добавете към менюто си говеждо, свинско, агнешко, пилешко месо, защото те са не само богати на протеини, но и на така важния за здравето цинк. Разбира се, добре е да избирате меса, които нямат толкова сланина. Тук може да видите как да си приготвите гореизброените.

Ядки и семена

Вкусни и подходящи за здравословната ни диета. Ядките и семената са още един полезен източник на цинк, но първенец са тиквените семки. Разбира се може да хапвате и кедрови ядки, кашу, фъстъци, семена от чиа, които също ще помогнат да засилите имунитета си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase