Доктор Питър Харпър
Общ преглед
 
Лекари очакват спад в рака на белия дроб с новите алтернативи на цигарите, съобщи испанският ежедневник Cinco Dias.
 
Незаразните болести убиват 41 милиона души годишно, което по данни на СЗО е 71% от смъртните случаи в света. 
 
"16% от тези смъртни случаи са преждевременни и са на хора на възраст между 30 и 69 години", казва д-р Питър Харпър, водещ онколог и основател на London Oncology Clinic за италианското здравно издание Quotidiano Sanita
 
"Повечето от тези смъртни случаи могат да бъдат избегнати само ако променим начина си на живот и изборите, които правиш всеки ден. Да промениш поведението на хората е много трудно. Пример за това е, че 64% от страдащите от рак на белия дроб продължават да пушат, макар, че са наясно с всички рискове от това си действие", потвърди д-р Кхаят, създател на Националния раков план на Франция и водещ онколог в страната. 
 
Това е причината Харпър и Кхаят да се обединяват около важността да бъде намален рискът и да предложат решения, адекватни за пациентите си, като електронни цигари и системи за нагряване на тютюн. 
 
"Това, което се надяваме, като онколози не е да заличим тютюна, а да заличим рака. Това, което има значение за мен е дали хората имат рак", споделя д-р Кхаят.
 
Доктор Питър Харпър разясни, че алтернативите на горимите цигари не са безопасни – "никой не твърди, че са напълно безопасни, но са по-добър избор в сравнение с пушенето". 
 
Според него "има ползи да преминеш на тези по-малко вредни устройства" и подчерта, че това преминаване "може да елиминира една от основните причина за смърт от рак на белия дроб". 
 
На подобно мнение беше и проф. Давид Заридзе, онколог и президент на руското онкологично дружество, който сподели, че посоката е, че "това може да намали смъртността от рак на белия дроб".
 
Д-р Тарик Сафват, професор по пулмология от Университета в Кайро изрази следното мнение: "Ние приехме спирачните дискове, коланите и въздушните възглавници в колите. Защо да не приемем никотиновите дъвки, лепенки и инхалатори, които работят при онези пушачи, които искат да спрат, но не могат без помощ". 
 
Д-р Сафват насочи вниманието върху това, че при тютюна има пристрастяване, но също така напомни за проучвания, като това проведено от Американската агенция по храни и лекарства (FDA) за устройства, като IQOS, "при които има намаление на канцерогените до 90%" и оцени, че преминаването към този вид устройства вероятно ще доведе до "намаление в дългосрочен план на свързаните хронични заболявания".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини