Класацията "Най- добрите болници" може да даде отговор на въпрос отвадна тормозещ обществото и това е как да отсеем болниците, където наистина се лекуват хората и се прави добро здравеопазване. До някаква степен това е с цел да се запълни празнотата, която съществува в държавната регулация. Надеждата е, че тази класация ще върне добрите отношения между лекар и пациент. Тези отношения бяха подложени на изпитания от всякакъв характер. Това коментира Свилена Димитрова, Българска болнична асоциация, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Критериите са свързани с качеството през стълбовете нововъведение в технологии и практики и персонал. Становища по тези стълбове ще дадат както пациентите, така и личните лекари и мениджърите", допълни Димитрова.

Доста дълго време проблемите в здравеопазването се политизираха. Регионализирането на здравеопазването е важно, за да може да се избистри картината от какво имат нужда общинските, държавните и частните болници в различните населени места. Това коментира здравният експерт Аркади Шарков.

"Симетрията на информацията е от съществено значение, а именно пациентът да провери предварително колко ще струва неговото лечение", допълни Шарков.

Димитрова уточни, че държавата миналата година е направила усилия в посока прозрачност на доплащанията във финансовата сфера."По-важното е не дали имаме информация, а обществото да възприема тази нужда и да бъдем готови за бъдеща реформа", уточни тя.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase