Снимка: istock

Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика, овеса, ръжта. Той осигурява еластичност на тестото. Някои хора имат непоносимост към глутен и консумацията на храни приготвени с брашно съдържащо този протеин предизвиква подуване на корема, газове, запек.

Ако и вие се стремите по някаква причина да не консумирате глутен, вижте няколко полезни зърнени храни, които не го съдържат.

Елда

Елдата е суперхрана, която не съдържа глутен, но осигурява изобилие от антиоксиданти, включително рутин и кверцетин. Според проучвания, кверцетинът намалява възпалението и оксидативния стрес, докато рутинът намалява свободните радикали, спомага за намаляване на възпаленията, особено при артрит, подобрява здравината на кръвоносните съдове. Консумацията на елда спомага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, намаляване на лошия холестерол, високата кръвна захар.

Амарант

Амарантът е чудесна култура, която може да се добавя към супи, мюсли, смутита, салати. Зърната амарант имат висока хранителна стойност, осигуряват ни фибри, протеини, желязо, магнезий, фосфор и манган. Консумацията им се грижи за здравето на сърцето, спомага за намаляване на триглицеридите в кръвта, лошия холестерол.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase