Снимка: istock

Обичаме да си похапваме сладкиши, да пием газирани, енергийни напитки, а често подслаждаме кафето си захар. Рядко се замисляме в какво количество е консумираната захар. От друга страна ни се иска да запазим младежкото излъчване на лицето си за по-дълго време. За жалост, захарта ускорява стареенето на кожата. Как?

1. Уврежда колагена и еластина

Колаген и еластин са вид протеини, които служат като градивни елементи на кожата. Благодарение на тях, тя е здрава и еластична, има младежки вид. От друга страна консумацията на рафинирана захар, сладкиши приготвени с нея, нанася щети на нашата красота. Захарта вреди на здравето на кожата чрез процеса, наречен гликация. Захарта се свързва с протеините, започва синтез на свободни радикали и се получават крайни продукти на гликацията, наречени AGEs.

По този начин се отслабват колагена и еластина, а ефектите от консумацията на сладкиши се наблюдават като влошаване на тонуса на кожата, увисване, поява на бръчки. В допълнение AGEs, оказват негативно влияние и върху кръвното налягане, влошават симптомите на артрит, влияят на състоянието на очите и други.

2. Оказва влияние върху вида на колагена

Нашата кожа е изградена от три основни типа колаген – тип I,II, III. Нейната устойчивост, издръжливост, стегнатост се изграждат с всеки етап. Тип I е най-слабият, а III най-стабилният. Редовната консумация на захар и последващата гликация, правят така, че колаген тип III да се разгради в тип I. Това намалява структурната сила и стабилността на кожата.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase