Снимка: istock

Знаете, че не трябва да допускате да изгорите, когато сте на плажа или на разходка в планината. Но понякога се случва. Въпреки мазането със слънцезащитни кремове и лосиони, прекомерното излагане на слънчевите лъчи може да доведе до неусетно изгаряне на кожата. Ако това се случи, трябва да знаете как да действате по-нататък, за да намалите рисковете нещата да се влошат. Ето какво да направите веднага след като сте изгорели.

Поставете хладен компрес

Важно е да охладите мястото без да го вледенявате. Не поставяйте лед директно върху изгорялото, защото това ще влоши още повече нещата. За предпочитане е да наложите нещо леко студено върху засегнатото място, така че да отнемете огъня от изгорялата кожа.

Вземете душ с хладка към студена вода

Отново водата не трябва да е ледена, защото това ще засили ефекта на изгарянето. Хладката към студена вода е най-подходяща за намаляване на болката, зачервяването и раздразнението. Не използвайте абразивни продукти за измиване и не търкайте с гъба. Избягвайте продукти с наситени ароматизиращи съставки, сулфати и изкуствени оцветители. Те също предизвикват раздразнения.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase