Снимка: Bulgaria ON AIR

Нови затруднения за онкоболните, на които предстоят изследвания за метастази на заболяването. Фирмата доставчик на модерните радиофармацевтични маркери не изпълнява ангажиментите си по договора с Министерството на здравеопазването. Оттам изпратиха писмо до всички свои поделения в страната с молба такива пациенти да бъдат пренасочвани към алтернативни методи за търсене на метастази, каквито са ПЕТ скенера и ЯМР.

Доц. Валерия Хаджийска, началник на Клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ "Александровска", успокои, че Министерството на здравеопазването е предприело необходимите мерки, за да има заместители на липсващите изследвания.

"Очакваме в началото на юни да се проведе нова тръжна процедура и да се сключи нов договор за доставка на радиофармацевтици. За около три месеца сме изработили алтернативи на липсващите изследвания. Най-големият проблем е в областта на онкологията", уточни доц. Хаджийска в студиото на "България сутрин".

По думите й има достатъчно ПЕТ скенера в страната, а това изследване дори може да даде по-точна диагноза.

Ангелина Бонева от Центъра за защита на правата в здравеопазването пък посочи, че Министерството на здравеопазването може да ползва механизъм и да свърши работа по-бързо и без ползването на агенти.

"Институциите са доста закостенели. Работят бавно, въведени са лимити, а в същото време се купува скъпа апаратура. Абсурдно е да сключваш договор с фирма, която не за първи път се проваля, да прилагаш практика, която е морално неприложима", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Валерия Хаджийска обясни, че лимитите са въведени, за да се спре с безразборното изследване на хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase