Снимка: Pixabay

Зеленчуците са здравословна и полезна храна, на която трябва да наблягаме. Свикнали сме да смятаме, че консумацията на пресни зеленчуци е най-доброто, което можем да направим за себе си. 

Оказва се, че определени видове зеленчуци са още по-полезни след като преминат през термична обработка. Освен това вкусовите качества на някои зеленчуци се подобряват при готвене.
 
Кои са те?
 
Спанак 
 
Този зеленолистен вкусен зеленчук е изключително богат на калций, магнезий и желязо. За да се абсорбира по-добре от организма обаче, спанакът трябва да е сготвен. Така калцият увеличава количеството си почти тройно.
 
Къдраво зеле (кейл)
 
Освен че къдравото зеле е по-вкусно, когато е сготвено, то е и по-здравословно. В него се съдържат големи количества фибри, намаляващи холестерола и предпазващи от опасни сърдечносъдови заболявания.
 
Гъби
 
Гъбите имат особена структура. Въпреки че могат да се ядат напълно сурови, повечето хора ги предпочитат сготвени и са прави. Гъбите са по-лесносмилаеми от храносмилателната система, когато са сготвени. Също така консумацията им е по-безопасна от гледна точка на токсини и други опасни вещества.

Останалите зеленчуци вижте в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase