Източник: Reuters

Спешна контрацепция означава всеки метод за избягване на нежелана бременност, който е използван след секс или преди имплантация на ембриона в маточната лигавица. Успехът на спешната контрацепция е 75-89%. 

Основно спешната контацепция се свежда до два метода - хормонален метод, познат като хапчето след секс или поставяне на вътрематочна спирала с медно покритие (метала). Хапчето след секс представлява една доза от 1500 мг левоноргестрел или 2 таблетки от по 750 мкг, взети на отстояние от 12 часа. Предпазване от нежелана бременност може да се осъществи и с поставянето на спирала до 5 дни след секс без защитни мерки. 
 
Механизмът на действие на хормоналната контрацепция е основана на хипотезата, че високото ниво на левоноргестрел нарушава узряването на яйчниковите фоликули и прекъсва овулацията. Важно е да е поясни, че хапчето след секс действа само, когато овулацията все още не е настъпила. Ако е прието след или по време на овулация, не се наблюдава ефект.  
 
Ефектът също така намалява с увеличаване на времето на приема след секс. Левоноргестрелът предотвратява 95% от бременностите, ако е взет в първите 24 часа след сексуален контакт, а спада до 85% в интервала 24-48 часа. Повторната употреба на хормонална спешна контрацепция след всеки секс без предпазни мерки намалява ефективността на метода.
 
Още за средствата за спешна контрацепция четете на Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase