Снимка: pixabay

Въглехидратите са необходими за живота и здравето на организма. Излишните наситени захари обаче не само идват в повече на талията ви, но и ви разболяват.

Сладкото е неустоимо. Всеки обича да си похапва десерт поне веднъж дневно. Освен че ни е вкусно, той повишава и настроението.

Но захарите са враг, който причинява редица щети на организма.

Какво ще се случи с тялото ви, когато решите да спрете приема на наситени захари?

Ще изглеждате по-млади

Изследванията показват, че злоупотребата със захарта причинява ускорено стареене на клетките и ранна поява на бръчки. Прекалено високите нива на захари в кръвта води до процеса гликиране, при който захарните молекули увреждат и деформират колагена и еластина в кожата.

Ще сте по-щастливи

Може да си мислите, че една вафла, бисквита или парче торта ще ви помогнат да се почувствате по-добре, но не е така. Захарите дават лъжливо усещане за подобряване на настроението и потискане на депресията, които са временни и мимолетни.

След това в организма настъпват възпалителни процеси, които увреждат клетките на тялото и се намесват във функциите на мозъчните клетки.

Само 2 седмици след спирането на консумацията на наситени захари тялото се освобождава от тези възпаления. Клетките се възстановяват и подобряват функцията си. Като допълнителна положителна полза от това е подобряване на настроението и усещането за позитивизъм.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase