Източник: Reuters

Имунната система е сложен комплекс от клетки, протеини и биологично активни субстанции, посредством които организмът се бори с попадналите в него чужди и болестотворни бактерии, вируси, паразити, гъбички, чужди тела и други. 

При раждането имунната система на бебето е все още незряла. До този момент то не се е срещало с болестотворни микроорганизми и съответно не е подготвено да се справи с тях. За щастие, природата е съвършена и в хода на еволюцията този „проблем” е решен. В последните три месеца от бременността бебето получава готови антитела от майката посредством плацентата. Видът и количеството им зависят от здравословно състояние на майката и от собствената й имунна система.
 
Така бебето изгражда пасивен имунитет, защото то получава наготово антитела от майката, чрез които да се бори с чуждите, болестотворни микроорганизми. Например, ако майката е преболедувала варицела, тя предава готови антитела срещу заболяването и по този начин бебето е предпазено от заразяване. Така създаденият имунитет обаче е нетраен и се изчерпва в рамките на няколко седмици до месеци.
 
Тук идва ролята на кърменето. Посредством майчиното мляко бебето получава нова „порция” готови антитела. Коластрата (първото мляко, което образува млечната жлеза) е изключително богата на белтъчини и антитела. Световната здравна организация препоръчва изключително кърмене на бебето в първите 6 месеца. Счита се, че по този начин то получава всички необходими хранителни вещества, микронутриенти и защитни антитела.
 
За ролята на имуностимулаторите и ваксините при бебетата четете на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase