Източник: Reuters

По данни на Световната здравна организация около 40% от хората имат нива на витамин В12 в организма, близки до минималните гранични стойности. Това поставя огромна част от световното население в риск от опасен дефицит на В12 с всичките му последствия върху здравето. 

Като най-логична мярка за превенция на хроничния дефицит на витамина се препоръчва редовен прием на храни, богати на В12. Често обаче решението на проблема не е толкова просто. Защото причина за недостига му може да бъде не само ниският прием, но и нарушеното усвояване на витамин В12.
 
Групата на причините, които може да предизвикат траен дефицит на В12, или да повишат риска от такъв, е наистина разнообразна. И все пак в нея може да се откроят няколко най-често срещани.
 
Вегетарианство или веганство
Повечето богати източници на витамин В12 сред храните са животински продукти. Това поставя хората, които отказват консумацията им, в най-застрашената група за дефицит на важния витамин. Не е случае фактът, че най-голямата група хора, диагностицирани с това състояние, са именно веганите и вегетарианците. Това налага всички почитатели на новите тенденции в здравословното хранене да се проследяват редовно за дефицит на В12. Добрата новина е, че черният дроб има възможност да складира определени количества от витамина и крайно падане на кръвните му нива няма как да настъпи при само временни ограничения на хранителния режим.
 
Още 3 рискови фактора за дефицит на B12 ще откриете на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase