Източник: Reuters

В сезона на респираторните вирусни инфекции циркулират редица вируси, които стават повод за епидемична обстановка и често отсъствие както на учещи, така и на работещите. 

Заушката е инфекция, която се характеризира със сезонност основно – месеците март и април. Заушка или наричано още епидемичен паротит е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с доброкачествено засягане на околоушната жлеза и възможност за засягане на други екзокринни жлези (панкреас, яйчници, тестиси). Причинител на заболяването е паротитният вирус.
 
Източник на инфекцията е болен или човек с нетипично или безсимптомно протичане. Механизмът на предаване на инфекцията е въздушно-капков – излъчване чрез слюнката при говор, кихане или кашляне, както и заразяване по контактно-битов механизъм. Заушката е заразно заболяване, към което хората са силно възприемчиви. Имунитетът след прекарана инфекция е пожизнен.
 
Инкубационният период на заболяването е 12-35 дни. След неговото изтичане настъпва влошаване в общото състояние, покачване на температурата. Децата могат да се оплакват от наличието на шум и болки в ушите. Околоушните жлези отичат, стават болезнени. Най-често засягането е едностранно и след няколко дни се засяга и възпалява и другата жлеза. Обратно развитие настъпва на 4-5 ден с нормализиране на температурата и спадане на отока.
 
Какви изследвания се правят при съмнение за заушка - вижте на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase