Reuters

Поддържането на мозъка е от съществено значение за нашето здраве. Храната, която консумираме, е едно от нещата, които въздействат на мозъка. Тя влияе върху паметта и настроението ни, увеличава риска от деменция. Последните прогнози показват, че до 2030 г. това заболяване ще засегне повече от 65 милиона души по целия свят. 

Подсладени напитки 
 
Плодов сок, сода, кола, енергийни напитки, степчета... Всички те са с високо съдържание на добавени захари и оцветители, които водят до покачване на килограмите и увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, както и проблеми с мозъка. От своя страна диабетът увеличава риска от появата на Алцхаймер.  
 
Основен компонент на много захарни напитки е високофруктозният царевичен сироп, който се състои от 55% фруктоза и 45% глюкоза. Високият прием на фруктоза може да доведе до затлъстяване, високо кръвно налягане, голямо количество на мазнини в кръвта, диабет и артериална дисфункция. Тези аспекти на метаболитния синдром могат да доведат до увеличаване на дългосрочния риск от развитие на деменция.  

Храни с рафинирани въглехидрати
 
Рафинираните въглехидрати включват захари и силно преработени зърна. Обикновено те имат висок гликемичен индекс - тялото ни бързо ги усвоява и води до покачване на кръвната захар и инсулина.
 
Още за храните, вредящи на мозъка ни, може да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase