Reuters

Опитвали ли сте алабаш? Зеленчукът, който е от едно семейство със зелето, броколите и карфиола, е едно от предложенията за свежа и витаминозна салата в студените дни. Може да се консумира както в сурово състояние, така и като съставна част на различни ястия. Най-голяма почит му оказват в немската кухня.  

Двугодишният зеленчук, който наподобява лилава ряпа (растяща над повърхността на пръстта) се появява в края на есента. Пълен е с хранителни вещества като мед, калий, манган, желязо и калций, както и витамините С, В-комплекс, А и К. Наред с това, той е богат на диетични фибри и антиоксидантни съединения, като например фитохимикали и каротини. В 100 г суров алабаш има 91 мл вода; 27 калории; 1,7 г белтъци; 0,7 г мазнини, 6,2 въглехидрати; 3,6 г фибри; 2,6 г захари.
 
Както повечето кръстоцветните зеленчуци, алабашът е голям източник на фибри, които могат значително да подобрят храносмилането. Те стимулират движението на червата, премахват запека, намаляват спазмите и подуването на стомаха. Същевременно така се увеличава ефективността от поглъщането на хранителните вещества на храната.
 
Зеленчукът е перфектен за диети, защото е с ниско съдържание на калории, и високо съдържание на фибри. Ако ядем алабаш под формата на салати и гозби, хем се чувстваме сити, хем не трупаме излишни килограми.
 
Още за полезните свойства на алабаша може да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase