Източник: Reuters

Организмът ни е подложен на вредното влияние на токсините всеки ден. Ако подберем храната си правилно, можем да премахнем тези вещества и се преборим със свободните радикали. Напоследък думата детокс е много популярна. Има чайове, специални бутилки и какво ли още не, за което се смята, че помага за пречистване на организма.  

Поне един ден от седмицата трябва да бъде за пречистване или така наречения детокс. Това може да стане чрез определени храни. 
 
Цвекло
 
На много места по света цвеклото се използва за натурално средство за пречистване на кръвта и чербия дроб, за зеленчук, който зарежда тялото с енергия. Цвеклото, тиквата, морковите, са чудесни детоксикатори, особено през есента и зимата, когато пазарът ни предлага изобилие от тях.
 
Редовната консумация на цвекло доставя на организма вещества като фолат, манган, калий и фибри. Всички те са полезни за предотвратяване на умората, подобряване на кръвния поток и неутрализиране на тежките метали и токсини в тялото. 
 
Чиа
 
Семената са чудесен източник на фибри. Една супена лъжица с тях съдържа около 5 грама. Тоест само няколко супени лъжици чиа на ден са ни достатъчни, за да си осигурим половината от нуждата на тялото от влакна. Фибрите са полезни, защото помагат на храната да се движи по-свободно в червата, подобрява тяхната функция и процеса на изхождане. 
 
Фибрите осигуряват чувство на ситост в стомаха, което регулира холестерола. Преди да започнем да употребяваме чиа трябва да знаем, че семената се накисват предварително във вода.
 
Кои са другите най-важни храни, с които можем да постигнем успешна детоксикация на организма през зимата, вижте на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase