Източник: Reuters

Често се случва да се изкушаваме от “забранени храни“, които да нe съответстват с хранителния режим. Забранени храни не трябва да има, защото колкото нещо е по-забранено, толкова повече мисли за него и това може да доведе до раздразнителност. Храната трябва да се поема в едни и същи часове, в умерено количество, да е вкусна и питателна. Хроничните храносмилателни проблеми като колит, гастрит, раздразнени черва, се получават най-често от неправилна комбинация на храна, обездвиженост и стрес. 

Ролята на йога е съществена за преодоляване на този проблем,тъй като помага за намаляването на стреса, възвръщане на пълноценния сън и плавното изграждане на здравословни хранителни навици.
 
При проблеми с храносмилането е важно да се избягва преяждане или нередовно хранене. Необходимо е да се намали консумацията на захар, тъй като тя стимулира развитието на бактерии в червата и покачва нездравословно теглото.
 
За перисталтиката е препоръчително да се консумират редовно плодове, храни, богати на фибри и пробиотици. Кафето предизвика киселини и болки в стомаха, ако се консумира сутрин на гладно. Освен това, кофеинът изостря нервната система и ако се прекалява с количеството му може да допринесе за вътрешно напрежение на организма и ума. Може да се замени с цикория или зелен чай. Ако пък не, можете да започнете деня без черната напитка или пийте много късо кафе не на празен стомах.
 
Кои от популярните йога пози имат най-благоприятен ефект за стомаха и храносмилането - открийте ги на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase