Снимка: Reuters

Редовното ходене без преследване на определена цел се отразява изключително добре на организма и намалява сериозно риска от внезапна смърт, съобщава ЮПИ.

Мнозина смятат, че ходенето може да е от полза единствено ако си постигнал ежедневната си цел да направиш определен брой крачки, например 10 000. Резултатите от изследването на американски учени обаче навеждат на мисълта, че редовното ходене, дори без да се държи сметка за направените крачки, може да намали риска от смърт в сравнение със заседналия начин на живот.

"Ходенето се описва като перфектното физическо упражнение, защото е просто, не изисква специална екипировка или тренировки и може да се извършва на всякаква възраст", заяви д-р Алпа Пател от Американското онкологично дружество, цитиран от БТА.

На възрастните се препоръчва поне 150-минутна умерена или 75-минутна усилена физическа активност седмично.

Изследването обхванало 140 000 души над 65-годишна възраст. 95 на сто от участниците следвали препоръките за редовно ходене, докато за останалите не била характерна нито умерената, нито усилената физическа активност.

Учените констатирали, че ходенето поне на два часа седмично е свързано с по-малък риск от смърт вследствие на всякакви причини в сравнение със заседналия начин на живот. Ходенето между два и половина часа и пет часа седмично намалява риска от смърт с 20 на сто.

Ходенето над 6 часа седмично е свързано с 35 процента по-малък риск от смърт вследствие на респираторни болести. Участниците, за които ходенето е единствената форма на физическа активност, са с 20 на сто по-малък риск от смърт вследствие на сърдечносъдови болести и с 9 на сто по-малък риск от смърт от ракови болести.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Preventive Medicine.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase