Снимка: Reuters

Трудно заспиване и безпокойство – всеки е изпитвал подобни неразположения. Някои лечебни растения оказват незаменим ефект при подобни състояния. Такива са: Валериана, Хмел, Маточина, Калифорнийски мак, Глог и др. 

Valeriana officinalis- използваемата част са корените. Дрогата съдържа етерични масла, валепотриати, монотерпенови алкалоиди. На този химичен състав се дължи и действието й. Валерианата действа седативно, хипотензивно, подобрява качеството на съня. Поради това тя влиза в състава на много продукти, прилагани при безсъние.
 
Използва се и при безпокойство и паник атаки. Дрогата оказва благоприятен ефект върху сърдечния мускул и забавя сърдечния рътим. В тази връзка Валерианата се използва при сърдечни палпитации. Тя не се прилага по време на браменност и при малки деца. Други седативни лекарства не бива да се комбинират с нея. Трябва да се внимава при едновременното приложение с противоалергични и антихолестеролови продукти. Екстракт от валериана може да се намери под формата на таблетки, сироп, тинктура.
 
Humulus lupulus – Хмел. Дрогата е съставена от женските шишарковидни съцветия. Събира се лятото, докато съцветията са още затворени. Химичният състав е представен предимно от етерично масло, което се получава чрез дестилация с водни пари. В състава на етеричното масло са установени над 100 съединения, между които са смолите хумолон и луполон.
 
Именно на тях се дължи невроуспокоителното действие на билката. Хмелът в включен в състава на много лекарства, които се използват за третиране на безсъние, нервност, раздразнителност. Известно е приложението на хмела при лечение на алкохолизъм – намалява желанието за алкохол. Дрогата се използва като запарка или в готви фармацевтични форми – таблетки.
 
Още за растенията, които помагат при нарушения на сънп и безпокойство, може да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase