Reuters

Мнозина, останали по градовете, прекарват почивните си дни на плажовете с басейни. Други пък, макар и по курорти на ръка разстояние от морския бряг, предпочитат да плажуват също на басейна. Той има безспорни преимущества – поддържа се строга хигиена, която напоследък често е спорна относно морската вода, контролът над децата в басейн е по-лесен, отколкото на морето и др. 

Чистотата на водата в басейна, на която толкова се държи, обикновено се постига с помощта на хлор. Не се отрича неговия принос към защитената от инфекции разхлада в басейна, но какви беди може да ни навлече?
Уринирането в басейна е наистина лоша идея.
 
Различни проучвания разкриват, че в стандартен басейн може да се съдържат до около 75 литра урина. Този факт е отблъскващ сам по себе си, но не е това най-лошото. Благодарение на хлора във водата, тя е малко или повече дезинфектирана.
 
За сметка на това, при контакт с телесни течности – урина, пот, слюнка – хлорът влиза в токсични съединения – цианогенен хлорид, нитрозамини и др. Последните имат особено дразнещ ефект върху очите и дихателните пътища и може да имат потенциално тежки последствия за болните от астма.
 
Тази информация показва наистина колко важно е да се спазва простото правило, както и да се следят децата за това. По същата причина е и изискването за душ преди влизане в басейна – отстраняването на потта има значение.
 
Проведено изследване има смущаващи резултати. Сравнени са две групи от 15-годишни юноши, при което се оказва, че тези, които често са посещавали хлорирани басейни като деца към датата на проучването имат средно 20% по-ниски нива на някои тестикуларни хормони сравнено с другите, които не са имали такъв контакт с хлорирани басейни.
 
В групата, изложена на дейстивето на хлора в детска възраст, рискът от наличие на анромални нива на тези хормони е три пъти по-висок. Според изследователите нивата на хормоните спадат доловимо след скромна честота на посещение на хлорирани басейни – 30 минути на 15 дни.
 
Още за хлора в басейните може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase