Reuters

Разводът най-често представлява кардинална и травмираща промяна в света на детето. От негова гледна точка това е загуба на семейството. Когато научат новината, много от децата изпитват тъга, гняв, тревожност и им е трудно да си представят как точно ще се промени животът им. Възрастта на детето, когато родителите се разделят, също оказва влияние върху неговото отреагирване и как то разбира новата семейна структура. Ето как децата разбират според възрастта си и как можем да им помогнем да приемат промяната... 

Раждане до 18 месеца
 
От най-ранно детство бебетата усещат промените в дома, както и между родителите си, но не могат да разберат причините за конфликта. Ако напрежението се задържи, бебето може да стане раздразнително, тревожно, прилепващо се към непознати и търсещо допълнително подкрепа. Също така е възможно да се забави физическото му развитие или дори да регресира. 
 
Бебетата се нуждаят от предсказуемост и се успокояват от познатото. За това помага поддържането на нормалната ежедневна рутина, особено по отношение на съня и храненето. Могат да бъдат мобилизирани приятели и роднини да помагат, за да може да е свежа майката, когато бебето е будно. 
 
18 месеца до 3 години
 
В тази възраст, основните връзки на детето са с родителите и затова промяната е трудна за приемане и разбиране. Допълнителна трудност се създава от това, че в тази възраст децата може да вярват, че те са причината за раздялата. Те може да плачат, да търсят повече внимание от обикновено, да започнат да си смучат пръста, да не използват гърнето, да развият страх от изоставяне и проблеми със съня. 
 
Освен осигуряването на рутина, помага да се поговори с детето за неговите усещания, мисли и чувства (според възрастта) и да бъде уверено, че то не е причина за раздялата.
 
Още за промените в едно семейство след развода може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase