Reuters

Деменцията е свързана с различни здравословни проблеми като: мозъчносъдови нарушения, травми, генетични и дегенеративни процеси и др. От всички форми най-често срещана е болестта на Алцхаймер. 

Състоянието се развива бавно, което затруднява точното му диагностициране в ранните стадии. Възможно е първите признаци за наличие на проблем да са: депресивни състояния, зачестяващо забравяне на близки събития, затруднения при назоваване на предмети, имена, намалена работоспособност, трудности в ориентирането в непозната обстановка и др. На следващ етап нарушенията засягат все по-силно паметта и речта, болният се губи дори и в позната обстановка, трудно му е да живее самостоятелно, започват поведенчески проблеми (прояви на агресия) и др. В тежката фаза се стига до пълна невъзможност на човек сам да се грижи за себе си.
 
Въпреки напредъка на науката и значителните изследователски усилия, деменцията се превръща във все по-голямо предизвикателство в днешния свят на застаряващо население. Прогнозите сочат, че хората над 60-годишна възраст ще се увеличат с 200 млн. през следващото десетилетие, а в средата на века ще доближат два милиарда. Проучванията в областта на деменцията придобиват изключително значение. Тази е и причината изследователски екип към университета Фридрих Александър Ерланген-Нюрнберг, Германия (Friedrich-Alexander-Universität-Erlangen-Nürnber), да работи по стратегия за превенция на старческата деменция.
 
Немските изследователи са категорични, че наред с активния начин на живот има и други фактори, чрез които човек може да повлияе за предотвратяването на нежеланите дегенеративни процеси. Кои са те и как да се грижим за себе си с напредването на годините?
 
Още за превенцията и лечението на деменция може да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase