Reuters

Според Световната здравна организация над 1 милиард души страдат от хипертония – хронично повишеното кръвно налягане. Състоянието е пряко отговорно за фаталните изходи на 45% от сърдечните заболявания и 51% от инсултите.  

Учени от университета на Южна Каролина докладват, че завишеният прием на храни богати на калий може да помага в борбата с високото кръвно. Приема на подобни храни усилва работата на бъбреците, които започват да отделят повече вода и сол при повишени количества калий в тялото. Ефекта е сходен с този от приема на диуретик.
 
Алиша МакДонъх, професор по клетъчна- и невробиология споделя, че според получените от нея и екипа ѝ доказателства, увеличаването на поглъщания с храната калий има значим ефект и директно подпомага за понижаването на кръвното налягане. Данните от изследването на учените са публикувани в  журнала American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism от 4-ти април 2017.
 
Много храни са богати на калий – ценният минерал е важен за поддръжката на електролитният баланс в тялото, отговаря за множество сърдечни функции и без него тялото не би могло да произвежда достатъчно енергия.
 
Препоръчителният дневен прием на калий се равнява на 3500-4500 милиграма дневно, в зависимост от множество фактори. Преди да се прави опит за завишаване на приема, консултацията с лекар и по възможност диетолог е абсолютно задължителна.
 
Още за храните, които понижават кръвното може да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase