Reuters

Чрез термина емоция се изразява психичното състояние на силна краткотрайна възбуда или на дълготрайно отношение към определен обект. Разнообразните емоции, присъщи на човешкото тяло имат множество изрази и причини, някои от които все още не са изяснени.

Това което се знае е, че някои хормони, действащи и като нервотрансмитери играят важна роля във формирането и изразяването на емоции и чувства.
 
Двата основни полови хормона – тестостерон и естроген играят съществена роля в този процес.
 
Когато тестостеронът е в недостатъни количества, тялото на мъжа страда от понижени нива на енергия, бързо настъпващи депресивни състояния, силно понижено либидо и често – еректилна дисфункция. Съвкупността от тези негативни влияния прави ежедневието по-сиво, уврежда мотивацията и води до пасивност в емоционалната палитра и взимането на решения. Макар агресията да е слабо изразена, негативните чувства и емоции се развиват бързо и често се усилват взаимно. Емоционалните прояви на твърде завишен тестостерон от друга страна, включват: агресия, враждебност, импулсивност, гняв и бързата смяна на позитивни с негативни емоции.
 
Естрогенът също има силно влияние върху поведението. При повишаване на този хормон над нормите и над нивата на циркулиращ прогестерон се говори за естрогенна доминантност. Физиологично, тя се характеризира с нередовен или абнормален менструален цикъл, задържане на вода, подуване и болезнена чувствителност на гърдите и предменструални главоболия, а спрямо психологичното състояние предразполага към краткотрайни, но силни депресивни прояви, ясно изразена раздразнителност и чести смени на настроението.
 
Не само половите хормони влияят на емоциите – тиреоидните хормони (на щитовидната жлеза) също са важен фактор. Завишените им нива водят до неконтролируема тревожност и безпокойство, раздразнителност и несдържаност, а занижените – до проблеми с паметта и концентрацията, забаване на мисловния процес и продължителни депресии с характерна липса на енергия, мотивация, внимание и интерес.
 
Още за влиянието на хормоните върху настроението може да прочетете в Puls.bg 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase