Снимка: архив Reuters

Учени твърдят, че консумацията на сушени сини сливи намалява риска от рак.

Ново изследване с мишки показва, плодът води до поява на уникална комбинация от активни биологични съставки в дебелото черво, съобщава сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

За да разберат как ежедневната консумация на сушени сини сливи влияе върху дебелото черво, учени от Тексаския университет A&M сравнили съдържанието в червата на две групи мишки. Хранителният режим на едната група включвал сушени сини сливи, а този на другата - не.

Количеството им съотвествало на 5 сушени сини сливи дневно при хората. Била установена голяма разнородност на биохимичните метаболити в зависимост от местонахождението им в дебелото черво и най-вече от това дали хранителният режим включва сушени сини сливи.

Получените резултати навеждат на мисълта, че сушените сини сливи променят чревната среда благодарение на ендогенните си съставки и на секретираните от микробиота метаболити, като имат въздействието на пребиотици.

"Някои от идентифицираните метаболити са свързани с канцерогенеза на дебелото черво, а това обяснява защо консумацията на сушени сини сливи намалява риска от колоректален рак", поясни д-р Нанси Търнър от екипа.

Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американското дружество за биохимия и молекулярна биология.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase