Reuters

Хроничните болки в гърба и кръста са особено неприятни, понижават качеството на живот на страдащия и водят до натрупване на стресови фактори, увреждащи общото здраве. 

Най-разпространеният метод за третиране на състоянието е комбинация от обезболяващи медикаменти и физиотерапия. Ново изследване демонстрира, че йогата е отлична алтернатива за подобряване на състоянието и облекчаването на болката.
 
Изследването е публикувано на 20 юни 2017 г. в журнала Annals of Internal Medicine. В него се разглежда наблюдението над 320 души с хронични болки в гърба, вариращи от умерени то тежки. Около 2/3-ти от участниците взимали болкоуспокояващи. Всички участници били произволно разделени на три групи. Първата група била записана на 12 седмичен курс физиотерапия (15 едночасови сесии и упражнения за вкъщи), втората на 12 седмичен курс по йога (12 75-минутни класа плюс упражнения за вкъщи), а на третата били раздадени само материали за самоподготовка и периодични издания за гръбните болки, като състоянието им било проследявано по телефона.
 
След изтичане на 12-те седмици, групи 1 и 2 продължили с режима си за още 9 месеца. Към края на изследването, тези групи показали значително по-високи подобрения в нивата на изпитвана болка и дискомфорт, при тях намаляла и консумацията на болкоуспокоителни.

Още за свойствата на йогата при болки в гърба може да прочетете в Puls.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase