Снимка: Архив, Булфото

През 2014 година една трета от случаите на преждевременна смърт в ЕС са можели да бъдат предотвратени - при прилагането на съвременна техника и съвременни медицински познания. Това става ясно от проучване на Европейската статистическа служба Евростат.

Конкретно това означава, че е можело и да не се стига до смъртта на 560 000 души в страните-членки на Общността, пише "Дойче веле".

През 2014 най-много загуби в това отношение е понесла Румъния - там близо 48% от случаите на преждевременна смърт са можели да бъдат предотвратени.

След нея се нареждат Латвия и Литва със съответно 47% и 45,3%. А на четвъртото място е България: според проучването, там 43,2% от случаите на преждевременна смърта са можели да бъдат предотвратени.

Процентно погледнато, най-малко загуби в това отношение понасят Франция и Дания - с 26,5%.

Ако разгледаме обаче абсолютните числа в проучването, класацията би претърпяла промяна: така например Германия се оказва страната с най-висок брой смъртни случаи, които са можели да бъдат предотвратени. Става дума за общо 87 003 жертви.

След нея е Великобритания с 63 907. Най-нисък е броят в Люксембург - през 2014 година там са починали 363 души, чиято смърт е можело да бъде предотвратена при прилагане на съвременни медицински познания и съвременна техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase