Източник: Reuters, архив

Фосфорната киселина е неорганично, безцветно, безуханно вещество, използвано от индустрията в производствените процеси за създаване на изкуствени торове, пасти за зъби, детергенти, както и храни и напитки. В хранителната индустрия съединението се добавя като консервант и подобрител на вкуса.

 
Най-често се употребява на фосфорна киселина при производството на газирани напитки. Тя е отговорна за острия, специфичен киселинен вкус на повечето видове кола. Много други газирани напитки заместват фосфорната с цитрусова киселина, постигайки сходен вкус. По-голямата част от спортните напитки, бутилираните студени чайове, плодови пуншове и други плодови напитки също съдържат фосфорна киселина.
 
Според изследване от 2006 година, публикувано на страниците на American Journal of Clinical Nutrition, напитките брандирани като „кола“ се свързват с понижаване на костната плътност при консумиращите. Предполага се, че именно фосфорната киселина е отговорна за този ефект, но данните трябва да бъдат подкрепени от още изследвания.
 
Солите на фосфорната киселина се използват и в множество млечни продукти за модификация на протеиновото съдържание и промяна на киселинността. Често се среща в млека, крем-масла, сирена и сметани за кафе. Фосфатите получени от киселината допринасят за по-стабилен и дълготраен краен продукт.
 
В храните, най-често се прилага Е338 при производството на конфитюр, обработването на месни полуфабрикати и зърнени закуски. Повечето пресни пилешки меса са третирани с химикала за да се усилят влажността и вкуса им. Използва се и като набухвател в тестени изделия и ...
 
Пълния текст може да прочетете на този линк към Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase