Източник: Reuters, архив

Като лош дъх (malodor) се обозначава характерна миризма, която е противна и неприятна, и е усещане от стимулиране на олфакторните рецептори в носа с химикали в газообразно състояние.

Всеки от нас поне веднъж в живота си е имал зловонна миризма от устата. В действителност от лош дъх се оплакват 20-60% от населението. Това затруднява ежедневието, създава личен дискомфорт и социални затруднения в половината от болните. Като в 80% от случаите причината е в устната кухина. Обикновено се дължи на бактерии по гърба на езика, които разграждат белтъци и произвеждат зловонни миризми (индол, скатол, летливи вещества, съдържащи сяра, сероводород).
 
Обонянието и вкусът са свързани помежду си и не могат да функционират напълно самостоятелно. Увреждането на едното сетиво, неминуемо води до засягане на другото.
 
Лошият дъх е общото обозначение на противна миризма от устата. Той включва четири понятия: ozostomia, stomatodysodia, halitosis, fetor ex ore.
 
Озостомията ни насочва към гноен мирис, който се установява в устата, но произлиза от горните дихателни пътища, при ринити, синуити, фарингити, ларингити, тонзилити, както и от други възпаления, неоплазми или гнойници (карбункул в носа, полипи, рак).
 
Stomatodysodia означава противен дъх от долните отдели на дихателните пътища-бронхит, бронхиектазии, абсцеси, туберкулоза, пневмония, емфизем.
 
Халитозата отговаря на зловонна миризма на дъха в резултат на системни метаболитни промени, включващи гастроинтестиналния тракт и неговото съдържимо, както и общи патофизиологични промени, които причиняват пренасянето на зловонни вещества през кръвообращението до белия дроб или червата, откъдето те или се екскретират, или секретират.
 
Физиологичната халитоза е преходна и се дължи на летливи ароматни вещества, които се освобождават от кръвта в белите дробове от различни храни, билки, подправки и определени зеленчуци-лук, чесън, ряпа, праз или ароматни напитки като кафе и чай, и специално алкохолни етери и полифеноли от вино, ракия, коняк, уиски, ликьори, бира. Физиологичната халитоза се наблюдава при дехидратация, гладуване, констипация, диария, които са обратими процеси.
 
Патологична халитоза възниква по същите механизми, не е лесно обратима и персистира без лечение както при диабет (сладка миризма на плодове), уремия (дъх на амоняк или урина), гастрити и язва, езофагит, пилорна стеноза (дъх на развалени айца) или чернодробна недостатъчност (дъх на риба)...
 
Пълния текст може да намерите на тази страница от puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase