Архив: Булфото

Над 18 100 души умират в България годишно заради дишане на мръсен въздух. 1% от населението на Европа е у нас, а сме отговорни за 2,5% от замърсяването с фини прахови частити (ФПЧ). Това съобщи доц. Ваня Юрукова, специалист по вътрешни болести и пневмология и фтизиатрия, член на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести и зам.-директор на  Специализираната болница за лечение на белодробни болести "Света София” в столицата.

По думите на доц. Юрукова според статистика, изнесена в сп. "Лансет", 5-те най-запрашени български града са Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник. При тях има увеличение на фините прахови частици, в които се абсорбират вируси, полени, бактерии.

Малките ФПЧ, веднъж попаднали в долните дихателни пътища, могат да проникнат в кръвообръщението и много трудно могат да бъдат изчистени от него, обясни тя.

Освен използването на твърдо гориво /като въглища/, автомобилният трафик и някои производства, допълнителен принос към замърсяването с прахови частици в това време на годината оказва и влиянието на неблагоприятните климатични условия в страната като образуването на мъгли и ниската скорост на вятъра.

През последните месеци еколози и лекари в цял свят изразиха тревогата си от завишаване на замърсеността на въздуха. Над Пекин е обичайна гледката на смог и мъгла от производство и автомобили. В Париж и доста други европейски градове също бяха отбелязани тревожни стойности на наситеност с ФПЧ, азотен и серен диоксид.

Според Световната здравна организация 7 млн. души на година загиват от замърсен въздух, допълни доц. Юрукова, цитирана от БНР.

В началото на годината и в София бяха регистрирани високи концентрации на атмосферни замърсявания във всички станции, които контролират фините прахови частици – в районите "Младост, "Надежда", "Дружба".

Шалът е механична преграда пред ФПЧ, но в дни с повишена запрашеност е по-добре да не стоим дълго на открито. Марлените маски не бива да се носят с часове, защото концентрират замърсители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase