Снимка: архив Булфото

Лошото хранене е сериозна заплаха за здравето на човек. Традиционно преяждаме по време на коледните празници и то не защото се ограничаваме през цялата година, а защото решаваме, че чудесата стават и нищо няма да ни се случи. Уви, не е така.

В предаването "България сутрин" хранителният консултант Яна Данаилова каза, че е най-опасно да преяждаме с тежки меса, сирена, ядки, въобще с всяка храна, която е много калорична и с високо съдържание на мазнини.

"Протеиновите храни също са много по-трудно смилаеми. Неправилната комбинация между протеини и въглехидрати води до неблагоприятни последици", коментира Данаилова.

Тя апелира към всеки отговорен към себе си човек да проявява внимание към това, което консумира. Ако някой реши да изключи хранителна група от менюто си, воден от едни или други съображения, Яна Данаилова посъветва тази промяна да става постепенно и осъзнато.

Какви обаче могат да бъдат последствията от преяждането? Пред Bulgaria ON AIR д-р Михаил Радионов посочи, че проблемът би могъл да бъде много сериозен, защото се развиват процеси в организма, които е възможно да доведат дори до състояния, носещи риск за живота на човека, който е злоупотребил с храната.

"Едномоментната злоупотреба с големи количества месни и пържени храни, плюс алкохол, действа като камшик върху стомаха, панкреаса и може да отключи развитието на тежки болестни процеси като възпаление на задстомашната жлеза, гастрити, язвена болест и претоварването на черния дроб", обясни началникът на клиниката по хирургия на болница "Света Анна".

Д-р Радионов каза още, ако прекаляването се изразява в чувство за пълнота и тежест - просто трябва да се даде почивка на организма с по-леки храни, които не съдържат мазнини и белтъчини, важно е и количеството да бъде малко. Ако обаче има други симптоми - с болки и повръщане - най-добре е да се обърнем към лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase