Източник: Reuters, архив

Черният дроб е най-тежкият орган в организма - тежи около 1,4 кг. Той има и една от най-решаващите роли за функционирането му. Едновременно изпълнява функцията на склад, в него тече „производствен процес“ и също така има и преработващи функции. 

И всяка от тях включва толкова допълнителни подзадачи, че без черният дроб организмът просто спира да работи. 

Една от основните му функции е да пречиства кръвта, която достига до него чрез два източника: чернодробната артерия, която доставя кръв от сърцето, и чернодробната портална вена – доставяща кръв от червата. 

Тази доставка захранва черния дроб с хранителни вещества, които биват сортирани, обработвани и съхранявани с помощта на хиляди вътрешни „помощници“, познато като „лобули“. 

Двата източника на кръв доставят и кислорода, необходим за функционирането на черния дроб. Кръвта, която органът получава от червата, съдържа въглехидрати, мазнини, витамини и други хранителни вещества, усвоени от изконсумираните храни.  

Те следва да бъдат обработени по различни начини. Въглехидратите например се разграждат и преобразуват в захари, които организмът използва за енергия, когато филтрираната кръв се върне обратно към останалите органи.

Повече любопитна информация за черния дроб, заедно с вино по темата, може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase