Източник: Reuters
Стресът е усещане, което изпитваме, когато се чувстваме претоварени или сме изправени пред предизвикателство. 
 
Стресът е повече от емоция. Той е физически отговор, който преминава през целия организъм. В краткосрочен план стресът може да бъде от полза, но когато бива активиран прекалено често или за прекалено дълго, отговорът към стреса "бий се или бягай" не само променя мозъка, но и уврежда много от другите органи и клетки в организма. 
 
Надбъбречните жлези отделят хормоните на стреса кортизол, епинефрин, познат още като "адреналин", и норепинефрин. Когато тези хормони пътуват в кръвообращението, те лесно достигат до кръвоносните съдове и сърцето. 
 
Вследствие на адреналина, сърдечният ритъм се ускорява, повишават се и нивата на кръвното налягане, като с течение на времето това може да доведе до развитие на хипертония. Кортизолът може да наруши функцията на вътрешната лигавица на кръвоносните съдове. 
 
На учените е известно, че това е ранен етап от развитието на атеросклероза или натрупването на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове. Заедно, тези промени увеличават риска от инфаркт или инсулт.
 
Повече информация и видео можете да видите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase