Източник: Reuters
През есенно-зимния сезон настъпва пикът на вирусните инфекции при децата, засягащи респираторния тракт.  Сред тях на първо място са обикновените настинки, проявяващи се основно с хрема и леко изразени грипоподобни симптоми.  
 
Защо децата се разболяват по-често от настинки?
 
При раждането имунната система на детето все още не е напълно узряла. Причината е, че младият организъм не се е срещал с инфекциозни причинители и имунната му система не се е научила да ги разпознава. При всяка настинка тя се научава да разпознава конкретния причинител и при следващия си контакт с него, реагира много по-бързо и ефективно.
 
Заболеваемостта от обикновени настинки при децата показва ясна тенденция към намаляване с напредване на възрастта. Така малките деца боледуват годишно от около 12 настинки, в предучилищна възраст броят им намалява до около 9, в училищна – до 7 годишно.
 
Настинките са най-честата причина за хрема в детската възраст. Те се предизвикват предимно от вирусни причинители, като възприемчивостта е всеобща. Хремата при настинките обиновено е безобидна, но въпреки това създава притеснения у родителите и дискомфорт у детето. То може да стане по-отпаднало и раздразнително. Оплакванията обикновено отшумяват, без да се налага специално лечение в рамките на 7 до 10 дни.
 
Повече за хремата и настинката при децата можете да разберете от д-р Йордан Георгиев в рубриката "Детско здраве" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase