Източник: Reuters
Менопаузата се дефинира като отсъствие на менструация за поне 12 последователни месеца при липса на друга медицинска причина за това. Тя е естествен преходен период при всяка жена, свързващ репродуктивната й възраст със сениума. 
 
Резултат е от овариално фоликуларно изчерпване. Скоростта, с която намалява броят на фоликулите в яйчниците, е генетично детерменирана. Всяка жена би могла да се ориентира за възрастта на своята менопауза по възрастта на настъпването й при нейната майка. Средната възраст е 51,4 години. Известно е обаче, че социално-поведенчески фактори играят също роля, като тютюнопушенето, което може да ускори процесите на фоликуларно изчерпване и менопаузата да се изяви с около 1 година по-рано. 
 
Около 4 години преди настъпването на последната менструация в тялото на жената започват промени, свързани с намаляващата естрогенна продукция от яйчниците. В т.нар. пременопаузален период около ¾ от жените имат оплаквания. Само при 20-25% от жените климактеричният период (общ термин, включващ времето преди и след менопауза) протича безсимптомно.

Повече за менопаузата можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase