Източник: Reuters
Д-р Камен Николов е началник отдел в Дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните.
 
Д-р Николов, има ли вредни и безвредни Е-та в храните?
 
По принцип всички тези Е-та или т.нар добавки, по смисъла на законодателството не са храни. Това са вещества, които по технологична хеобходимост, влагани в съответните продукти, придават на продукта някакви допълнителни свойства, като цвят, вкус или други свойства. Това са вещества, които се добавят поради технологична необходимост.
 
Те са разпределени на няколко групи и има регламент, който определя допустимите максимални количества, които могат да се влагат в отделните групи храни. Няма вредни и безвредни Е-та. Въпросът е, че ако се влага над допустимите количества, тогава може да има някакъв страничен или неблагоприятен ефект върху отделни групи от населението.
 
Когато говорим за деца, бих казал, че в България имаме много добро законодателство и много отдавна имаме такива наредби, по които определяме условията, при които децата от 0 до 18-годишна връзка се хранят. За тези храни, които се предлагат в учебните заведения, всички Е-та са забранени. С изключение на някои, които се слагат по технологична необходимост, но в крайния продукт не се откриват. Например в хляба по стандарт се добавя Е-330, който е антиоксидант и не се открива в крайния продукт. За останалите продукти и за останалите групи от населението, тези добавки се влагат в производството, но има допустими нива.

Цялото интервю можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase