Източник: Reuters
Депресията е често срещана след раждането, особено при майки, които раждат за първи път. Според проучване на Университета в Мичиган, една от пет жени имат симптоми на депресия по време на бременността и след раждането.
 
За съжаление, младите майки рядко търсят професионална помощ. Липсва и нагласата в обществото ни за по-адекватна подкрепа на майката. Това, с което жените трябва да са наясно е, че при депресия организмът отделя високо ниво хормони на стреса, което е неблагоприятен фактор за детето.
 
Психичното състояние на майката по време и непосредствено след бременността може да има дълготрайни последствия върху неврологичното развитие на детето. 
 
От момента, в който бебето се роди, то търси лицето на майка си и реагира на нейното лице, а  по- късно и на нейното изражение. Изследванията показват, че ако майката има неутрално изражение на лицето, бебето става по-раздразнително. За майки, които са в депресия, позитивната реакция и жизнерадостност често е  невъзможна, затова е важно те да потърсят помощ.
 
Повече по темата за следродилната депресия можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase