Източник: Reuters
Грипът представлява заразна вирусна инфекция, която атакува носа, гърлото и белия дроб. Оплакванията, до които може да доведе, са висока температура, втрисане, течащ нос, болка в гърлото, кашлица, болки в мускулите и умора. 
 
Грипният вирус е изключително малък и е видим само под микроскоп. Вътре в него се намира генетичният материал, който съдържа информацията, необходима за създаване на повече копия от същия вирус. 
 
Твърдата протеиновата обвивка осигурява защита за генетичния материал, когато вирусът попада върху хората и животните, които инфектира. Най-външният му слой позволява да инфектира клетки, като се слива с външната мембрана на клетката. 
 
От защитната обвивка на вируса изпъкват шипове от протеинови молекули. Грипният вирус използва H-шиповете като ключ, за да проникне в клетката. N-шиповете позволяват на копия от вируса да се откъснат от вече инфектираните клетки, за да заразят други. Има 17 познати H-шипове и 9 вида N-шипове, които изследователите използват, за да дадат наименование на различните грипни вируси.
 
Целият материал и видеото към него можете да видите в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase