Източник: Reuters
1. Какво представяляват ритъмните нарушения на сърцето и какво ги предизвиква?
 
Нарушенията в сърдечния ритъм и пулс - така наречените аримии са различни видове. В зависимост от това дали пулсът е забързан или забавен се наричат съответно тахикардия и брадикардия, а ако ритъмът на сърцето е нарушен – съответно тахиаритмия и брадиаритмия.
 
Най-общо се делят на ритъмни нарушения, произхождащи от надкамерата и от камерата, както и на т.нар. проводни нарушения, засягащи самия ход на нервния импулс във сърцето. В зависимост от честота и характеристиката на аритмиите по-нататък те се делят на трептене, мъждене и някои други видове. Има и редица други нарушения, асоциирани с абнормално възникване на сърдечен импулс на неправилното за целта място, неправилни допълнителни „снопчета“ , които провеждат изпулсите и т.н.
 
Причините за аритмиите са многообразни - от една страна анатомични особености на сърцето – клапни заболявания, сърдечна недостатъчност, вродени допълнителни пътища за провеждане на импулс и др. Нарушения в електролитния баланс – количеството на калиеви, натриеви, хлорни йони. Заболяванията на щитовидната жлеза могат също да доведат до аритмия.
 
Пълният текст на д-р Снежина Маджарска можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase