Източник: Reuters
Бременността е период, свързан с множество промени настъпващи в женското тяло и психика, към които спадат и промените в структурата и функцията на щитовидната жлеза.
 
Наблюдава се нарастване на размера на жлезата по време на бременност с 10-15% (неустановимо при физикален преглед). Видимото увеличение на жлезата може да бъде знак за тиреоидно (щитовидно) заболяване и налага провеждане на допълнителни изследвания. Продукцията на щитовидни хормони - тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3) се повишава с 50%, като с това се покачват и дневните нужди от йод с 50%.
 
Осигуряването на достатъчно количество щитовидни хормони за плода е особено важно за развитието на неговия мозък и нервна система. През първия триместър на бременността плодът зависи изцяло от щитовидните хормони на майката, доставени през плацентата. Едва около 12 гестационна седмица започва да функционира собствената щитовидна жлеза на бъдещия организъм. Той обаче остава изцяло зависим за набавянето на необходимото количество йод от майката, който е нужен за синтезата на щитовидните хормони. 
 
Според Световната здравна организация препоръките за йоден прием при бременни са 200 микрограма/дневно, необходими за нормалната хормонална продукция. Обичайната диета доставя достатъчно количество йод дневно, така че допълнителен прием на йод рядко е необходим.
 
Кои хормони повлияват щитовидната функция?
 
Интактната ос хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза при здравата жена се саморегулира, за да отговори на повишените нужди през бременността.  Допълнително два хормона, асоциирани с бременността, оказват въздействие върху хормонопродукцията. Това са човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ) (хормонът, който служи за установяване на бременност) и естрогените.
 
Повече за промените свързани с бременността и функциите на щитовидната жлеза можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase