Източник: Reuters, архив

 Хепатитът представлява остра вирусна инфекция, която се причинява от специфични хепатотропни (с афинитет към клетките на черния дроб) вируси. Инфекцията с вируса води до дифузно възпаление на черния дроб. Различните типове хепатити протичат със сходна клинична картина, но прогнозата и изходът от заболяването се различават.

 
Разпространението на хепатитните вируси е повсеместно, но някои страни се отбелязват като ендемични райони. Такива са разполагащите се на територията на Южна Америка, Индийски полуостров, както и Източна Европа. Заболяването е антропоноза – тоест източник и резервоар на инфекцията са хората и по-конкретно болните и безсимптомните носители.
 
Безсимптомно протичащите инфекции са особено опасни, поради това, че остават неразпознати, а същевременно контактът със заразоносителите крие опасност от заразяване. По този начин се затруднява контролът на инфекцията, поради факта, че източникът остава неразпознат.
 
Изходите от заболяването след заразяване са три:
  • Първият и най-благоприятен е постепенно самоограничаване на инфекцията без остатъчни усложнения за черния дроб и организма като цяло.
  • Вторият е преминаване на инфекцията в хронична форма – персистиране на хепатита, водещо до повишаване риска за развитие на цироза или чернодробна недостатъчност.
  • Третият и най-неблагоприятен изход от заболяването е хронично персистиране на инфекцията и развитието на първичен хепатоцелуларен карцином.
Последните два изхода от заболяването се свързват с хепатитен вирус В и С, докато хепатитните вируси А и Е водят само до остро протичане на инфекцията, без данни за хронифициране на заболяването.
 
Продължението на статията за хепатита четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase