Снимка: Reuters, архив

Германската неправителствена организация Foodwatch твърди, че шоколадчетата Kinder съдържат минерални масла, които са потенциално канцерогенни, и настоява те да бъдат изтеглени от продажба, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике на организацията.

Компанията Ferrero, която произвежда шоколадчетата, увери, че широк спектър хранителни продукти от различни категории са засегнати от наличие на минерални масла с ароматни въглеводороди (ММАВ-MOAH).

"Необходими са съвместни усилия както от страна на всички засегнати страни от хранително-вкусовата промишленост, така и от страна на търговците на суровини в Европа и по света", съобщи компанията.

Foodwatch е основана през 2002 година в Германия от бившия директор по международната дейност в Грийнпийс Тило Боде. Според нея продаваните в Германия шоколадчета Kinder, както и десертчетата Фиорето - мини нугът Fioretto Mini Nougat на марката Lindt, са заразени с такива ароматни минерални масла. Организацията е на мнение, че това се дължи на опаковката на изделията.

Тези масла могат да отключват ракови заболявания и да предизвикват генетични нарушения, но въпреки това производителите отказват да ги изтеглят от продажба, посочва Foodwatch в сайта си.

Ferrero твърди, че работи по технически решения за свеждане до минимум съдържанието на тези вещества.
Професионалната федерация на германската сладкарска индустрия (BDSI), чиито членове са Ferrero и Lindt, заявява в комюнике, поместено в сайта й, че предприятия от германския сладкарски сектор са направили много през последните години за намаляване наличието на тези вещества и имат добри резултати, пише БТА.

Foodwatch твърди, че тестовете й от юли са показали, че в 20 сладки и солени лакомства, сред които шоколадчетата Kinder и десертчетата с нуга на Lindt има най-големи количества ММАВ, описвани като потенциално канцерогенни и мутагенни вещества от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA).

Според Foodwatch в шоколадчетата Kinder се съдържат 1,2 мг/кг ММАВ, а в десертчетата на Lindt - 0,7 мг/кг при положение, че това вещество не би трябвало да присъства в техния състав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase