Снимка: flickr
Хранителният режим, богат на фибри и витамин А, може да промени чревните бактерии по начин, който да предотврати или обърне хранителните алергии, твърдят изследователи. 
 
Няколко вида храни провокират 90% от всички хранителни алергии. Това са: фъстъци, дървесни ядки, мляко, пшеница, соя, риба и други морски дарове. 
 
Алергичните реакции към храна варират при различните хора. Те обикновено включват сърбеж или чувство на мравучкане в устата, поява на обрив, гадене или повръщане, болка в стомаха и диария. 
 
В по-тежките случаи може да се наблюдава подуване на устните, езика и/или гърлото, както и задух, затруднено преглъщане, болка в гърдите и внезапен спад в нивата на кръвното налягане. 
 
Австралийски изследователи провеждат лабораторно проучване, от данните на което става ясно, че диетата, богата на фибри и витамин А, облекчава изявата на тежките алергични реакции. 
 
По думите на специалистите техните открития показват, че хранителният режим, който е с ниско съдържание на фибри, може да „задвижва“ хранителните алергии. Те изтъкват още, че консумацията на диета с високо съдържание на фибри и витамин А може да бъде превантивна мярка за понижаване на риска от развитие на хранителна алергия. 

Кои са най-честите причинители на хранителна алергия можете да разберете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase