Източник: Reuters, архив

Д-р Здравка Демерджиева е завършила медицина в МУ – София. Придобива специалност „Дерматология и венерология“ през 1997 г.

От юли 2010 г. е част от екипа на МБАЛ „Токуда Болница София“, където след конкурс оглавява отделението по Дерматология и венерология.

Д-р Демерджиева е от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 2 и 3 април в зала 3 на НДК.

- Д-р Демерджиева, защо кожата на бебето и малкото дете е толкова чувствителна? Какво трябва да знаят родителите за кожата на бебето, за да се предотвратят неприятни състояния и дискомфорт? Към каква възраст кожата започва да става по-устойчива на дразнители от околната среда?

 Бебешката кожа е по-чувствителна поради факта, че всички адаптивни механизми са недоразвити, не функционира мастната и потната секреция, поради липса на хормоналнална активност. По тази причина, с цел защита и профилактика на кожни раздразнения, тя трябва редовно да се почиства, хидратира, омазнява, масажира, както и да се предпазва от слънцето.

Също така с цел профилактика на иритация и обостряне на атопичен дерматит е редно да се сведе до минимум използването на силни и драстични детергенти.

Доказано е, че те силно повлияват негативно формирането на кожния микробион.

Обострянето на атопичния дерматит категорично се дължи по-често на използването на неправилна козметика, неподходящи прахове за пране, драстични дезинфектанти, които водят до обезмасляване на кожата и нарушаване на бариерната и функция. В нисък процент от случаите се обостря от хранителни алергени.

Останалата част от интевюто с Д-р Демерджиева четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase