Reuters, архив

Експерти по здравеопазване и защита правата на потребителите в Европейската комисия обмислят забрана на кафето в капсули. Идеята идва след като властите в германския град Хамбург забраниха употребата на този вид кафе в институционалните сгради.

Миналия месец властите в Хамбург въведоха забрана за купуването и употребата на "определени замърсяващи продукти или съставки". В документа са включени и кафемашините с капсули, които представляват едно на всеки осем кафета в Германия, съобщава BBC.

Въпреки че през последните години капсулите станаха изключително популярни и предпочитани от много любители на кафето, се оказва, че крият известни рискове за здравето и замърсяват околната среда.

Проблемът е, че при нагряването на пластмасовата кутийка и алуминиево фолио, с което то е запечатано, се отделят канцерогенни вещества. 

"Капсулите се рециклират трудно, тъй като те често са направени от смес от пластмаса и алуминий", обяснява Ян Дубе, говорител на Министерството на околната среда и енергетиката в Хамбург.

Повече за потенциалните рискове, които кафето в капсули носи, четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase