Източник: Reuters, архив

Какво се случва след чудото на раждането? Неизмеримото усещане за щастие и обич, силните емоции, които буквално ни заливат, са придружени с психическо изтощение и физическа умора.

Възстановяването на жената, особено ако родилният процес е бил дълъг и съпроводен с усложнения, може да продължи със седмици. И ако в този момент липсват силна подкрепа и помощ в ежедневието, възможно е да настъпи срив. Често той се изразява в усещане за силна умора, проблеми със съня, пристъпи на плач, чувство на вина и тревожност, раздразнителност.

Възможно е да се стигне до затваряне в себе си, липса на заинтересованост и към детето, и към живота с всички предишни интереси и занимания. Не са изключени и оплаквания от главоболие, сърцебиене, проблеми с концентрацията и с паметта, покачване на теглото и др.

Следродилна тъга или депресия?

Става дума за тип разстройство, което може да варира от леките случаи на постнатална тъга до тежка психоза. Като причини се сочат промяната в нивата на хормоните, предразположения, свързани с възрастта или характера, подкрепа от близките и др. Важно е родилкатада да осъзнае наличието на проблем и да потърси специализирана помощ при нужда. Какво още може да направи, за да си помогне?

Повече за това какво да очакваме след раждането четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase