Източник: Reuters, архив

Кожата е органът с най-голяма площ в организма. Нейната функция е свързана в по-малка или по-голяма степен с останалите органи. Това е и причината при заболяване на някой орган или цяла система, то да се отрази и върху кожата.

Ендокринологията е наука, която се занимава с изучаването на жлезите с вътрешна секреция. Тези жлези са няколко на брой – хипофиза, паращитовидни, щитовидна, надбъбречни, полови и панкреас. Те имат функцията да изработват и отделят хормони, като чрез тях влияят и на останалите системи от организма.

При заболявания на някои от тези жлези се води съответно до нарушение в отделяните от тях хормони. Това се отразява и върху кожата.

При Базедовата болест се уврежда функцията на щитовидната жлеза и тя започва да отделя хормони в по-голямо количество. Състоянието носи още името хипертиреоидизъм или тиреотоксикоза. Кожата при тези болни е по-топла от обикновено и често влажна. Това се дължи на повишената обмяна в организма, до която води действието на хормона.

Освен това кожата е гладка и с промени в цвета. Наблюдават се така наречените дисхромични промени – появяват се петна около очите, които могат да бъдат по-светли или по-тъмни от цвета на незасегнатата кожа. Често при тези болни има внезапни изпотявания и зачервяване на лицето. Космите на косата постепенно започват да опадат.

Повече за кожните прояви на нарушенията в ендокринната система може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase