Снимка: МБАЛ "Дева Мария"

Пациент на 81 години бе спасен в бургаската болница "Дева Мария" след сложна операция на огромен тумор. Образуванието било прорастнало в тъканите на съдово-нервния сноп на десния крак и корема.

Туморът е с много рядка локализация и голям размер – диаметър 20 см. и тегло килограм и половина, съобщават от болницата.

Отделянето на тази голяма маса било изключително трудно, тъй като с нея се били сраснали съдовете, хранещи крайника. При случайно нараняване на съдовете, изходът за пациента би бил фатален.

"Първо намираме всички съдове, осигуряваме контрол, за да няма кървене и след това работим по премахване на тумора", коментират съдовите хирурзи от оперативния екип.

По време на сложната операция лекарите успели да отстранят изцяло туморната маса, което от своя страна премахнало компресията, която е създавала.

Възрастният пациент към момента е в тежко общо състояние. Предстои да се изясни дали това е сарком, както смята оперативният екип.

Туморът е нараствал продължително време, но близките са потърсили помощ в  доста късен етап. Болният и неговите близки дошли в болницата едва след спонтанно кървене на тумора. 

Успешната операция е извършена от екипа на проф. Тодор Захариев д.м.н., в който, освен него участват д-р Борислав Денчев д.м., д-р Галин Желев и д-р Тодор Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase